Wspaniałe dla zdrowia właściwości jabłek znane są od tysięcy lat. Udowodnione jest naukowo, że jabłka jedzono już na kilka tysięcy lat przed naszą erą. Co jest takiego w jabłkach? Przede wszystkim mają wiele witamin i wartości odżywczych. Lekarze dietetycy zalecają spożycie przynajmniej dwóch sztuk jabłek dziennie. W naszym kraju to akurat nic takiego, ponieważ jesteśmy jednym z największych producentów jabłek w Europie ale i na świecie. Jabłka mają naprawdę wiele minerałów i witamin. Ich spożywanie ma przede wszystkim pozytywny wpływ na procesy trawienne. Jabłka chronią też przed zawałem i miażdżycą. Działają również pozytywie na pracę mózgu a także na oczyszczanie organizmu z toksyn. Jabłka mogą też być pomocne przy odchudzaniu się oraz są dobrym posiłkiem dla osób chorych na cukrzyce, ponieważ cukry, które się w nich znajdują są bezpieczne dla cukrzyków. Jabłka to samo zdrowie, dlatego warto się nimi objadać. Niekiedy jednak zjadając większe ilości jabłek w połączeniu z piciem można poczuć się bardzo pełnym. Jakby nie patrzeć, jabłka naturalne fermentują, stąd też może się pojawić takie naturalne uczucie.