Niedoczynność tarczycy to jedna z chorób cywilizacyjnych, która stanowi prawdziwą plagę. Przemiana materii zwalnia, zwalnia więc cały nasz organizm. Niedoczynności tarczycy towarzyszą też inne dolegliwości: niedokrwistość, insulinoodporność czy dokuczliwe zaparcia. Komponując jadłospis w niedoczynności tarczycy, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na zwiększenie liczby warzyw w diecie. Istotne jest również białko. Optymalna ilość to ok. 2 gramów białka na każdy kilogram ciała, a jego większość powinno stanowić białko zwierzęce, dostarczające też żelaza i witaminy B1 Nasz organizm do strawienia białka potrzebuje więcej energii niż z białkiem dostarczamy, aby jednak zachować równowagę kwasowo-zasadowa, zadbać powinniśmy o odpowiednią ilość warzyw mu towarzyszących. Ich wybór jest jednak mocno ograniczony. Uważać trzeba na wszelkie warzywa kapustowate: kapustę, brokuły, kalafior oraz produkty sojowe. Zawierają one goitrogeny, ograniczające wchłanianie jodu z pożywienia. Tracą swoje właściwości po ugotowaniu, jednak i wówczas lepiej je ograniczyć do dwóch porcji tygodniowo. Ograniczać należy też kaszę jaglaną i orzeszki ziemne. Sięgać powinniśmy po węglowodany złożone.