Loading...

czwartek, 21 listopada, 2024

Co jeść zimową porą?

Okres zimowy oraz jesienno-zimowy skłania nas do gromadzenia nadprogramowej tkanki tłuszczowej. Oczywiście winy można upatrywać w strefie klimatycznej w, której mieszkamy. Jest to jednak błąd bowiem zapotrzebowanie energetyczne w tym okresie wcale nie ulega zmianie. Zmianie ulegają nasze nawyki. Można to wytłumaczyć w prosty sposób. Jesienią i zimą aura nie sprzyja spędzaniu wolnego czasu na powietrzu. Mamy mniej okazji by się poruszać w efekcie zalegamy na swoich kanapach i oddajemy się słodkiemu lenistwu, czego efekty widać na wadze. Wcale też drastycznie nie trzeba zmieniać swej diety. Wystarczy sięgać po owoce sezonowe. Jesienią będą to jabłka, maliny czy winogrona. Pojawiają się również owoce cytrusowe jak pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. Warto zainwestować w nabiał. Wszelkiego rodzaju kefiry, jogurty wzmocnią nasza odporność. Dalej starajmy się jeść pełnoziarniste pieczywo, ryby. Z zasięgu ręki lepiej usunąć wszelkie słodki i słone przekąski. Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal.