Jeść lepiej to znaczy jeść zdrowiej i bardziej świadomie. Droga do tego nie jest łatwa, jednak jak najbardziej możliwa. Trzeba tylko trzymać się pewnych reguł i zasad wymienionych w dalszej części tekstu. Po pierwsze należy czytać etykiety. Zgodnie z prawem, każdy producent żywności jest zobowiązany do zamieszczania pełnego składu danego produktu. Często zdarza się, że etykieta jest opatrzona rażącym po oczach napisem „bez konserwantów”. Jednak należy pamiętać, że konserwanty nie są jedynymi szkodliwymi substancjami, jakie dodaje się do żywności. Dlatego też slogan „bez konserwantów” nie gwarantuje, że produkt jest zdrowy i wartościowy. Po drugie należy zwracać uwagę na to jak często się je i co się je. Posiłki powinny być spożywane regularnie, a ponadto powinny być tak skomponowane, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Przykładowo, bułka z dżemem na śniadanie dostarczy jedynie węglowodanów. Przy kompozycji posiłków należy też zadbać o białka, zdrowe tłuszcze, witaminy i makroelementy.