Wydawać by się mogło, że owoce nie mogą szkodzić. Oczywiście, w zestawieniu owoców z tłustymi potrawami albo słodyczami, nie można mieć wątpliwości co jest bardziej korzystne dla naszego organizmu. Jednak, specjaliści od żywienia podkreślają, że nadmiar owoców może być szkodliwy. To, co sprawia, że tak bardzo smakują nam banany, jabłka czy truskawki, to zawarte w nich cukry proste. Nadmierne spożycie cukrów prostych, może prowadzić do zmian poziomu glukozy i tycia. Wspomniane banany należą do najbardziej kalorycznych owoców. Równie kaloryczne są winogrona i owoce suszone. Nieco mniej kalorii mają śliwki, maliny, porzeczki czy poziomki. Na owoce szczególnie powinny uważać osoby z cukrzycą. Zdradliwym produktem mogą okazać się soki owocowe, zwłaszcza te kupowane w sklepie. Najzdrowsze są tzw. jednodniowe soki, świeżo wyciskane. Soków przecierowych najlepiej wcale nie kupować, gdyż oprócz cukru nie mają do zaoferowania niczego więcej. Dobrze jest mieć świadomość w kwestii jedzenia owoców. Pozwoli to na uniknięcie niespodziewanego wzrostu wagi i poziomu cukru.