Masło orzechowe najczęściej produkowane jest z orzeszków ziemnych, bywa, że bazę stanowią nerkowce. W 100 gramach tego produktu znajduje się aż 600 kcal, na pewno nie jest to przekąska, którą możemy stosować nałogowo. W rozsądnych ilościach masło orzechowe – oczywiście tylko to dobrej jakości – stanowić będzie cenny składnik naszego jadłospisu. Dobry produkt można kupić, można także samodzielnie przygotować je w domu. Wówczas mamy możliwość eksperymentowania z rodzajem orzechów oraz zastosowanymi przyprawami. Aby je przygotować, wystarczy uprażyć orzechy w piekarniku bądź na suchej patelni, wystudzić i zmiksować je na gładką masę. Powstałą pastę doprawiamy. Kupując masło orzechowe, wybierajmy takie z maksymalną ilością orzechów, nawet stuprocentową. Absolutnie niewskazane są dodatkowe tłuszcze, często utwardzane, konserwanty i słodziki. W dobrym maśle orzechowym znajdziemy białko, cenne tłuszcze oraz witaminy z grupy B. Najlepiej łączyć je z owocami, pełnoziarnistymi produktami oraz z koktajlami.